ΖΑΜΠΟΝΟΚΑΣΕΡΟΠΙΤΑ
"Το σκονάκι της Νοικοκυράς"
[email protected]
Υλικά
Εκτέλεση
Ενώνουμε σ’ ένα μπολ το νερό, το ξύδι, το αλάτι, τη ζάχαρη και 800 gr. περίπου αλεύρι. Αφού ενωθούν τα υλικά τα ζυμώνουμε σε αλευρωμένο πάγκο. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μπάλες και ζυμώνουμε την κάθε μιά για λίγο. Κάθε μπάλα τη χτυπάμε στον πάγκο για 45 φορές και κατόπιν τις αφήνουμε λίγο να ξεκουραστούν. Στη συνέχεια αλευρώνουμε ένα ταψάκι, λιώνουμε το βιτάμ με το αραβοσιτέλαιο ώσπου να γίνει αλοιφή, ανοίγουμε την πρώτη μπάλα όσο περισσότερο μπορούμε και αλείφουμε πολύ καλά όλο το φύλλο με το βούτυρο. Διπλώνουμε σαν μαντηλάκι (να μην απανωτίζει η μία πλευρά με την άλλη), αλείφουμε ξανά με βούτυρο, ξαναδιπλώνουμε και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να γίνει μια μπάλα. Την βάζουμε στο ταψάκι και την αφήνουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά. Κάνουμε το ίδιο και με το δεύτερο φύλλο. Όταν βγάλουμε από το ψυγείο το πρώτο φύλλο το ανοίγουμε σε αλευρωμένο πάγκο και το τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί. Ετοιμάζουμε τη γέμιση, δηλαδή χτυπάμε τα αυγά προσθέτουμε το ζαμπόν κομμένο κυβάκια, τη φέτα, το κασέρι τριμμένο και το πιπέρι. Στρώνουμε καλά τη γέμιση στο ταψί και συνεχίζουμε με το άνοιγμα του δεύτερου φύλλου το οποίο στρώνουμε επάνω από τη γέμιση. Στη συνέχεια λιώνουμε το βούτυρο που μας έχει περισσέψει, χαράζουμε την πίτα και αλείφουμε όλο το φύλλο με το βούτυρο ώστε να πάει παντού. Ρίχνουμε από πάνω και λίγα κυβάκια βούτυρο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 250ο C για 15 λεπτά και στη συνέχεια στους 200ο C για 30-35 λεπτά.
- 1 1/2 ποτήρι νερό
- 1 κουτ.γλυκού αλάτι
- 1 κουτ.γλυκού ζάχαρη
- Λίγο ξύδι
- 1 πακέτο αλεύρι Αφοι Κεραμάρη ΜΑΝΝΑ στην κίτρινη συσκευασία
- 1 1/4 βιτάμ (θερμοκρασία δωματίου)
- 1 1/2 φλυτζ. καφέ αραβοσιτέλαιο
- 5 αυγά
- 300 gr. ζαμπόν
- 200 gr. κασέρι της αρεσκείας μας
- 500 gr. φέτα
- Λίγο πιπέρι
Εκτέλεση
Ενώνουμε σ’ ένα μπολ το νερό, το ξύδι, το αλάτι, τη ζάχαρη και 800 gr. περίπου αλεύρι. Αφού ενωθούν τα υλικά τα ζυμώνουμε σε αλευρωμένο πάγκο. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μπάλες και ζυμώνουμε την κάθε μιά για λίγο. Κάθε μπάλα τη χτυπάμε στον πάγκο για 45 φορές και κατόπιν τις αφήνουμε λίγο να ξεκουραστούν. Στη συνέχεια αλευρώνουμε ένα ταψάκι, λιώνουμε το βιτάμ με το αραβοσιτέλαιο ώσπου να γίνει αλοιφή, ανοίγουμε την πρώτη μπάλα όσο περισσότερο μπορούμε και αλείφουμε πολύ καλά όλο το φύλλο με το βούτυρο. Διπλώνουμε σαν μαντηλάκι (να μην απανωτίζει η μία πλευρά με την άλλη), αλείφουμε ξανά με βούτυρο, ξαναδιπλώνουμε και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να γίνει μια μπάλα. Την βάζουμε στο ταψάκι και την αφήνουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά. Κάνουμε το ίδιο και με το δεύτερο φύλλο. Όταν βγάλουμε από το ψυγείο το πρώτο φύλλο το ανοίγουμε σε αλευρωμένο πάγκο και το τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί. Ετοιμάζουμε τη γέμιση, δηλαδή χτυπάμε τα αυγά προσθέτουμε το ζαμπόν κομμένο κυβάκια, τη φέτα, το κασέρι τριμμένο και το πιπέρι. Στρώνουμε καλά τη γέμιση στο ταψί και συνεχίζουμε με το άνοιγμα του δεύτερου φύλλου το οποίο στρώνουμε επάνω από τη γέμιση. Στη συνέχεια λιώνουμε το βούτυρο που μας έχει περισσέψει, χαράζουμε την πίτα και αλείφουμε όλο το φύλλο με το βούτυρο ώστε να πάει παντού. Ρίχνουμε από πάνω και λίγα κυβάκια βούτυρο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 250ο C για 15 λεπτά και στη συνέχεια στους 200ο C για 30-35 λεπτά.