_ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ
Υλικά
Για το φύλλο
Για την γέμιση
Εκτέλεση
Ρίχνουμε στο μίξερ το νερό (χλιαρό), το αλάτι, το ξύδι, το ηλιέλαιο, το αλεύρι (λίγο-λίγο) και χτυπάμε ώσπου να γίνει μια μαλακή και αφράτη ζύμη. Σε μεγάλο μπολ κομματιάζουμε το τυρί, ρίχνουμε τα αυγά και το πιπέρι και ανακατεύουμε. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια και αφού τα χτυπήσουμε για λίγο στον πάγκο, αλευρώνουμε και ανοίγουμε ένα μεγάλο φύλο. Χωρίζουμε το βιτάμ σε δύο κομμάτια και με το ένα βουτυρώνουμε όλο το φύλλο. Το κόβουμε σε 12 κομμάτια, τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο και τα βάζουμε στο ψυγείο για όση ώρα κάνουμε ακριβώς το ίδιο και για το δεύτερο κομμάτι ζύμης. Βγάζουμε από το ψυγείο το πρώτο και ανοίγουμε ένα φύλλο τόσο μεγάλο όσο ένα ταψί φούρνου. Βουτυρώνουμε το ταψί, τοποθετούμε το φύλλο και ρίχνουμε τη γέμιση (βάζουμε και φλουρί αν θέλουμε). Με τον ίδιο τρόπο ανοίγουμε το άλλο φύλλο και το τοποθετούμε πάνω στη γέμιση. Διπλώνουμε τα πλαϊνά, χαράζουμε, βουτυρώνουμε, ψεκάζουμε με λίγο νεράκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 250ο C για 15-20 λεπτά και αφού ροδίσει για άλλα 15 λεπτά στους 200ο C.
Για το φύλλο
- 1 kgr αλεύρι Αφοι Κεραμάρη ΜΑΝΝΑ στην κίτρινη συσκευασία
- 500 ml νερό χλιαρό
- 350 γρ. βούτυρο
- 10 γρ. αλάτι
- 10 ml ξύδι
- 10 ml ηλιέλαιο
Για την γέμιση
- 1 κιλό φέτα
- 6 αυγά
- 10 γρ. πιπέρι
Εκτέλεση
Ρίχνουμε στο μίξερ το νερό (χλιαρό), το αλάτι, το ξύδι, το ηλιέλαιο, το αλεύρι (λίγο-λίγο) και χτυπάμε ώσπου να γίνει μια μαλακή και αφράτη ζύμη. Σε μεγάλο μπολ κομματιάζουμε το τυρί, ρίχνουμε τα αυγά και το πιπέρι και ανακατεύουμε. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια και αφού τα χτυπήσουμε για λίγο στον πάγκο, αλευρώνουμε και ανοίγουμε ένα μεγάλο φύλο. Χωρίζουμε το βιτάμ σε δύο κομμάτια και με το ένα βουτυρώνουμε όλο το φύλλο. Το κόβουμε σε 12 κομμάτια, τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο και τα βάζουμε στο ψυγείο για όση ώρα κάνουμε ακριβώς το ίδιο και για το δεύτερο κομμάτι ζύμης. Βγάζουμε από το ψυγείο το πρώτο και ανοίγουμε ένα φύλλο τόσο μεγάλο όσο ένα ταψί φούρνου. Βουτυρώνουμε το ταψί, τοποθετούμε το φύλλο και ρίχνουμε τη γέμιση (βάζουμε και φλουρί αν θέλουμε). Με τον ίδιο τρόπο ανοίγουμε το άλλο φύλλο και το τοποθετούμε πάνω στη γέμιση. Διπλώνουμε τα πλαϊνά, χαράζουμε, βουτυρώνουμε, ψεκάζουμε με λίγο νεράκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 250ο C για 15-20 λεπτά και αφού ροδίσει για άλλα 15 λεπτά στους 200ο C.