_ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΠΛΕΞΟΥΔΕΣ
Υλικά:
Μικρές συμβουλές
Εκτέλεση:
Σε μεγάλο μπολ λιώνουμε τη μαγιά με το χλιαρό νερό. Ρίχνουμε λίγο αλεύρι και κάνουμε ένα πηχτό χυλό. Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε σε ζεστό χώρο να φουσκώσει η μαγιά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα αβγά, το μαχλέπι, το κακουλέ, το χλιαρό γάλα, το αλεύρι και το αλάτι. Ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά και στο τέλος ρίχνουμε λίγο-λίγο το ζεστό βούτυρο γύρω από το ζυμάρι, ζυμώνοντας συγχρόνως. Όταν αρχίσει να ξεκολλάει από τα χέρια μας σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε σε ζεστό χώρο για 2-3 ώρες. Αμέσως μετά ρίχνουμε λίγο αλεύρι στον πάγκο και ζυμώνουμε το ζυμάρι. Το χωρίζουμε σε τρία μέρη και τα κάνουμε πλεξούδες ή στεφανάκια. Τοποθετούμε σε δύο ταψιά στρωμένα με λαδόκολλα και αφήνουμε πάλι να φουσκώσουν για μισή με μία ώρα. Αλείφουμε τα τσουρέκια με κρόκο αβγού και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο c για 20 λεπτά.
- 1 κιλό αλεύρι Αφοι Κεραμάρη ΜΑΝΝΑ χρυσό
- 50 ml. νερό χλιαρό
- 100 γρ. βούτυρο
- 250 γρ. ζάχαρη
- 6 αυγά
- 100 γρ. μαγιά νωπή
- 80 ml γάλα
- 10 γρ. μαχλέπι
- 10 γρ. κακουλέ
- 10 γρ. αλάτι
Μικρές συμβουλές
- Προσέχουμε να μην έρθουν σε επαφή το αλάτι και η μαγιά
- Αφήνουμε την ζύμη να φουσκώσει για 2-3 ώρες σε ζεστό χώρο
- Αφήνουμε τις πλεξούδες σε ζεστό χώρο για 1-2 ώρες περίπου να φουσκώσουν
- Πριν βάλουμε τις πλεξούδες για ψήσιμο τις αλείφουμε με τον κρόκο ενός αυγού
Εκτέλεση:
Σε μεγάλο μπολ λιώνουμε τη μαγιά με το χλιαρό νερό. Ρίχνουμε λίγο αλεύρι και κάνουμε ένα πηχτό χυλό. Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε σε ζεστό χώρο να φουσκώσει η μαγιά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα αβγά, το μαχλέπι, το κακουλέ, το χλιαρό γάλα, το αλεύρι και το αλάτι. Ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά και στο τέλος ρίχνουμε λίγο-λίγο το ζεστό βούτυρο γύρω από το ζυμάρι, ζυμώνοντας συγχρόνως. Όταν αρχίσει να ξεκολλάει από τα χέρια μας σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε σε ζεστό χώρο για 2-3 ώρες. Αμέσως μετά ρίχνουμε λίγο αλεύρι στον πάγκο και ζυμώνουμε το ζυμάρι. Το χωρίζουμε σε τρία μέρη και τα κάνουμε πλεξούδες ή στεφανάκια. Τοποθετούμε σε δύο ταψιά στρωμένα με λαδόκολλα και αφήνουμε πάλι να φουσκώσουν για μισή με μία ώρα. Αλείφουμε τα τσουρέκια με κρόκο αβγού και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο c για 20 λεπτά.