ΤΣΟΥΚΝΙΔΟΠΙΤΑ "Το σκονάκι της Νοικοκυράς"
[email protected]
Υλικά
- 1 πακέτο αλεύρι Αφοί Κεραμάρη ΜΑΝΝΑ στην κίτρινη συσκευασία
- 1 1/2 ποτήρι νερό
- 1 κουτ.γλυκού αλάτι
- 1 κουτ.γλυκού ζάχαρη
- Λίγο ξύδι
- 1 1/4 βιτάμ (θερμοκρασία δωματίου)
- 1 1/2 φλυτζ. καφέ αραβοσιτέλαιο
Για την γέμιση
- 150 γρ. γραβιέρα
- 1 κιλό τσουκνίδες
- 1/2 κιλό σπανάκι
- 2 πράσα (το άσπρο)
- 2 κρεμμύδια ξερά
- 3 - 4 αυγά
- 3/4 τυρί φέτα
- λίγο πιπέρι
- 2-3 κουτ. σούπας σιμιγδάλι ψιλό ή φρυγανιά
Εκτέλεση
Ενώνουμε σ’ ένα μπολ το νερό, το ξύδι, το αλάτι, τη ζάχαρη και 800 gr. περίπου αλεύρι. Αφού ενωθούν τα υλικά τα ζυμώνουμε σε αλευρωμένο πάγκο. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μπάλες και ζυμώνουμε την κάθε μια για λίγο. Κάθε μπάλα τη χτυπάμε στον πάγκο για 45 φορές και κατόπιν τις αφήνουμε λίγο να ξεκουραστούν. Στη συνέχεια αλευρώνουμε ένα ταψάκι, λιώνουμε το βιτάμ με το αραβοσιτέλαιο ώσπου να γίνει αλοιφή, ανοίγουμε την πρώτη μπάλα όσο περισσότερο μπορούμε και αλείφουμε πολύ καλά όλο το φύλλο με το βούτυρο. Διπλώνουμε σαν μαντηλάκι (να μην απανωτίζει η μία πλευρά με την άλλη), αλείφουμε ξανά με βούτυρο, ξαναδιπλώνουμε και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να γίνει μια μπάλα. Την βάζουμε στο ταψάκι και την αφήνουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά. Κάνουμε το ίδιο και με το δεύτερο φύλλο. Όταν βγάλουμε από το ψυγείο το πρώτο φύλλο το ανοίγουμε σε αλευρωμένο πάγκο και το τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα πράσα σ' ένα μεγάλο τηγάνι. Στη συνέχεια ρίχνουμε το σπανάκι και τις τσουκνίδες, αφού πρώτα τα έχουμε ζεματίσει. Κατόπιν ρίχνουμε τη γραβιέρα, χτυπάμε καλά τα αυγά, προσθέτουμε το τυρί και λίγο πιπέρι ρίχνουμε και 2 - 3 κουταλιές σιμιγδάλι ή φρυγανιά και ανακατεύουμε.
Στρώνουμε καλά τη γέμιση στο ταψί και συνεχίζουμε με το άνοιγμα του δεύτερου φύλλου το οποίο στρώνουμε επάνω από τη γέμιση. Στη συνέχεια λιώνουμε το βούτυρο που μας έχει περισσέψει, χαράζουμε την πίτα και αλείφουμε όλο το φύλλο με το βούτυρο ώστε να πάει παντού. Ρίχνουμε από πάνω και λίγα κυβάκια βούτυρο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 250ο C για 15 λεπτά και στη συνέχεια στους 200ο C για 30-35 λεπτά.