_ΤΟΥΡΤΑ ΑΒΑΝΑΣ
Υλικά
Για το παντεσπάνι
Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής
Μικρές συμβουλές
Εκτέλεση
Ξεχωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Τα χτυπάμε στο μίξερ ώσπου να ασπρίσουν και βάζουμε στο ψυγείο. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το μπέικιν και τη βανίλια. Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με τους κρόκους, το νερό, το λεμόνι, και λίγο-λίγο το αλεύρι. Κοσκινίζουμε το κακάο, το προσθέτουμε στο μίγμα, ρίχνουμε και τη μαρέγκα και ανακατεύουμε με το χέρι με κίνηση από κάτω προς τα πάνω ώσπου το μίγμα να γίνει ομοιογενές. Ρίχνουμε το μίγμα σε τσέρκι (Νο 32 περίπου) που τοποθετήσαμε σε ταψί με λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180ο C για 25 λεπτά. Ζεσταίνουμε τα 750 ml γάλα. Το υπόλοιπο το βάζουμε σε μπολ όπου ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, το νισεστέ και την ζάχαρη. Μόλις ζεσταθεί το γάλα, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κρύο μίγμα λίγο-λίγο και ανακατεύουμε. Μόλις αρχίζει να πήζει ρίχνουμε τους κρόκους, το βούτυρο και την κουβερτούρα που ήδη λιώσαμε σε μπαιν μαρί. Αφού πήξει αποσύρουμε από τη φωτιά, βγάζουμε το παντεσπάνι από το φούρνο το αφήνουμε να κρυώσει και το χωρίζουμε στα δύο (συνολικά τρία κομμάτια). Χτυπάμε 250 γρ. φυτική κρέμα ώσπου να γίνει μια αφράτη σαντιγί. Σ’ ένα δίσκο βάζουμε το ένα κομμάτι παντεσπάνι, ραντίζουμε με κονιάκ ή λικέρ και απλώνουμε τη σαντιγί. Από πάνω τοποθετούμε το δεύτερο κομμάτι, ραντίζουμε και απλώνουμε τη σοκολατένια κρέμα ζαχαροπλαστικής. Στο τέλος, βάζουμε το τρίτο κομμάτι παντεσπάνι, ραντίζουμε και κλείνουμε με σαντιγί. Γαρνίρουμε με τρούφα, φράουλες και πουράκια στα πλαϊνά της τούρτας.
Για το παντεσπάνι
- 1 ½ ποτήρι του νερού αλεύρι Αφοι Κεραμάρη ΜΑΝΝΑ στην Κίτρινη συσκευασία
- 1 ½ ποτήρι του νερού ζάχαρη (350γρ)
- 7 αυγά
- 2 κουταλιές της σούπας νερό
- 2 κουταλιές της σούπας λεμόνι
- 2 με 3 κουταλιές της σούπας κακάο
- 1 βανίλια
- 1 μπέικιν (20γρ)
Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής
- 1 λίτρο γάλα
- 1/2 ποτήρι του νερού αλεύρι ΜΑΝΝΑ στην Κίτρινη συσκευασία (70γρ)
- 1/2 ποτήρι του νερού ΝΙΣΕΣΤΕ Αφοι Κεραμάρη ΜΑΝΝΑ (60γρ)
- 1/2 ποτήρι του νερού ζάχαρη (120γρ)
- 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
- 125 γρ κουβερτούρα
- 2 κρόκους αυγών
- 1 βανίλια
Μικρές συμβουλές
- Στο παντεσπάνι χωρίζουμε τους κρόκους και χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα
- Την μαρέγκα την ανακατεύουμε τελευταία με το μίγμα, από κάτω προς τα πάνω
- Ραντίζουμε το παντεσπάνι με λικέρ ή κονιάκ
Εκτέλεση
Ξεχωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Τα χτυπάμε στο μίξερ ώσπου να ασπρίσουν και βάζουμε στο ψυγείο. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το μπέικιν και τη βανίλια. Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με τους κρόκους, το νερό, το λεμόνι, και λίγο-λίγο το αλεύρι. Κοσκινίζουμε το κακάο, το προσθέτουμε στο μίγμα, ρίχνουμε και τη μαρέγκα και ανακατεύουμε με το χέρι με κίνηση από κάτω προς τα πάνω ώσπου το μίγμα να γίνει ομοιογενές. Ρίχνουμε το μίγμα σε τσέρκι (Νο 32 περίπου) που τοποθετήσαμε σε ταψί με λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180ο C για 25 λεπτά. Ζεσταίνουμε τα 750 ml γάλα. Το υπόλοιπο το βάζουμε σε μπολ όπου ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, το νισεστέ και την ζάχαρη. Μόλις ζεσταθεί το γάλα, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κρύο μίγμα λίγο-λίγο και ανακατεύουμε. Μόλις αρχίζει να πήζει ρίχνουμε τους κρόκους, το βούτυρο και την κουβερτούρα που ήδη λιώσαμε σε μπαιν μαρί. Αφού πήξει αποσύρουμε από τη φωτιά, βγάζουμε το παντεσπάνι από το φούρνο το αφήνουμε να κρυώσει και το χωρίζουμε στα δύο (συνολικά τρία κομμάτια). Χτυπάμε 250 γρ. φυτική κρέμα ώσπου να γίνει μια αφράτη σαντιγί. Σ’ ένα δίσκο βάζουμε το ένα κομμάτι παντεσπάνι, ραντίζουμε με κονιάκ ή λικέρ και απλώνουμε τη σαντιγί. Από πάνω τοποθετούμε το δεύτερο κομμάτι, ραντίζουμε και απλώνουμε τη σοκολατένια κρέμα ζαχαροπλαστικής. Στο τέλος, βάζουμε το τρίτο κομμάτι παντεσπάνι, ραντίζουμε και κλείνουμε με σαντιγί. Γαρνίρουμε με τρούφα, φράουλες και πουράκια στα πλαϊνά της τούρτας.