_ΣΤΑΦΙΔΟΚΕΪΚ
Υλικά
Για το σιρόπι
Για το γαρνίρισμα
Μικρές συμβουλές
Εκτέλεση
Παρασκευάζοντας το κέικ
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη, τη σόδα, την αμμωνία, την κανέλλα, το αλάτι, το κακάο και τα ανακατεύουμε ελαφρώς με ένα κουτάλι. Κατόπιν προσθέτουμε τις σταφίδες και ανακατεύουμε ξανά. Έπειτα ρίχνουμε το νερό και το λάδι και ανακατεύουμε και πάλι το μίγμα μας. Τέλος, προσθέτουμε σταδιακά και το αλεύρι Αφοι Κεραμάρη Μάννα και το μπέικιν αναδεύοντας τα μίγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί με κινήσεις από κάτω προς τα πάνω.
Αλευρώνουμε και βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί Νο 32 και σε αυτό απλώνουμε το μίγμα που προηγουμένως παρασκευάσαμε. Ψήνουμε το κέικ σταφίδας μας προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C για 40-45 λεπτά.
Ετοιμάζοντας το σιρόπι
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη και την κουταλιά λεμονιού. Αφήνουμε το μίγμα να βράσει για 15 λεπτά περίπου.
Ολοκληρώνοντας το κέικ σταφίδας
Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει καλά και με ένα πινέλο σιροπιάζουμε το κέικ ενόσω αυτό είναι ζεστό. Αφήνουμε το κέικ σταφίδας να απορροφήσει το σιρόπι για 10 λεπτά, κατόπιν σερβίρουμε με αγριοκέρασο ή γλυκό βύσσινο.
Καλή επιτυχία !!
- 900 γρ αλεύρι Αφοι Κεραμάρη ΜΑΝΝΑ στην κίτρινη συσκευασία
- 7 γρ μπέικιν
- 400 γρ ζάχαρη
- 12 γρ αμμωνία
- 12 γρ σόδα φαγητού
- 30 γρ κανέλα
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 90 γρ κακάο
- 400 γρ σταφίδες ξανθές
- 550 ml νερό
- 400 ml ηλιέλαιο
Για το σιρόπι
- 200 γρ ζάχαρη
- 400 ml νερό
- 1 κουταλιά της σούπας λεμόνι
Για το γαρνίρισμα
- 250 γρ αγριοκέρασο ή γλυκό βύσσινο
Μικρές συμβουλές
- Το κακάο να είναι κοσκινισμένο
- Το ταψί να είναι καλά βουτυρωμένο και αλευρωμένο
- Το σιρόπι ή το κέικ να είνα κρύο
Εκτέλεση
Παρασκευάζοντας το κέικ
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη, τη σόδα, την αμμωνία, την κανέλλα, το αλάτι, το κακάο και τα ανακατεύουμε ελαφρώς με ένα κουτάλι. Κατόπιν προσθέτουμε τις σταφίδες και ανακατεύουμε ξανά. Έπειτα ρίχνουμε το νερό και το λάδι και ανακατεύουμε και πάλι το μίγμα μας. Τέλος, προσθέτουμε σταδιακά και το αλεύρι Αφοι Κεραμάρη Μάννα και το μπέικιν αναδεύοντας τα μίγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί με κινήσεις από κάτω προς τα πάνω.
Αλευρώνουμε και βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί Νο 32 και σε αυτό απλώνουμε το μίγμα που προηγουμένως παρασκευάσαμε. Ψήνουμε το κέικ σταφίδας μας προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C για 40-45 λεπτά.
Ετοιμάζοντας το σιρόπι
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη και την κουταλιά λεμονιού. Αφήνουμε το μίγμα να βράσει για 15 λεπτά περίπου.
Ολοκληρώνοντας το κέικ σταφίδας
Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει καλά και με ένα πινέλο σιροπιάζουμε το κέικ ενόσω αυτό είναι ζεστό. Αφήνουμε το κέικ σταφίδας να απορροφήσει το σιρόπι για 10 λεπτά, κατόπιν σερβίρουμε με αγριοκέρασο ή γλυκό βύσσινο.
Καλή επιτυχία !!