_ΣΟΚΟΛΑΤΟΨΩΜΟ
Υλικά
Για την κρέμα σοκολάτας
Εκτέλεση
Ανακατεύεις τα υλικά της ζύμης σε μία λεκάνη ή μεγάλο μπολ. Το μόνο που πρέπει να προσέξεις είναι να μην έρθει σε άμεση επαφή το αλάτι με την μαγιά. Πρώτα βάζεις την μαγιά με το αλεύρι και την ζάχαρη. Ανακατεύεις καλά και μετά βάζεις το αλάτι. Μετά το λάδι και σιγά σιγά το νερό ανακατεύοντας. Όταν δημιουργηθεί ζυμάρι συνεχίζεις με τα χέρια και ζυμώνεις για 5-10 λεπτά. Στη συνέχεια καλύτπεις το ζυμάρι με πλαστική μεμβράνη ή πετσέτα και το αφήνεις σε σχετικά ζεστό περιβάλλον να φουσκώσει, για περίπου 1 ώρα.
Στο μεταξύ βάζεις τη σοκολάτα κουβερτούρα σε μπεν μαρί και την λιώνεις. Όταν λιώσει ρίχνεις μέσα το ταχίνι και ανακατεύεις. Την διατηρείς ζεστή και λιωμένη μέσα στο μπεν μαρί.
Όταν το ζυμάρι φουσκώσει, μετά από περίπου 1 ώρα, το κόβεις στα 2 και ανοίγεις 2 στρογγυλά φύλλα 1 εκατοστού, σαν βάση πίτσας. Βάζεις το πρώτο σε ταψί με λαδόκολα, μετά αλείφεις μία στρώση με κρέμα σοκολάτας, και μετά βάζεις το δεύτερο φύλλο.
Με ένα κουτερό μαχαίρι κόβεις σε 12 ή 14 κομμάτια, ανάλογα με το μέγεθος που είναι τα φύλλα σου. Προσοχή να μήν κόψεις μέχρι πάνω. Εμείς βάλαμε ένα μικρό μπολάκι ανάποδα στο κέντρο για να κόψουμε μέχρι το ίδιο σημείο σε όλα τα κομμάτια. Το πολύ σημαντικό είναι να κόψεις ΖΥΓΟ αριθμό κομματιών.
Στη συνέχεια στριφογυρνάς το κάθε κομμάτι 2 φορές. Κάνεις ένα κομμάτι δεξιόστροφα και ένα αριστερόστροφα, εναλλάξ, έτσι ώστε να δημιουργηθεί το σχήμα που βλέπεις στις φωτογραφίες και το βίντεο.
Όταν στριφογυρίσεις όλα τα κομμάτια δεν μένει παρά να το ψήσεις. Απλά άστο αν θες για ένα 10λεπτο πριν το ψήσεις να φουσκώσει λιγάκι. Στη συνέχεια το ψήνεις για 15-20 λεπτά στους 190 βαθμούς.
και μετά… καλή όρεξη !!
- 750γρ. αλεύρι Αφοι Κεραμάρη ΜΑΝΝΑ σκληρό (για τσουρέκι)
- 250 ml χλιαρό νερό
- 3 κουταλιές ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά ξερή μαγιά
- 1 κουταλιά ζάχαρη
- 1 κουταλάκι αλάτι
Για την κρέμα σοκολάτας
- 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
- 100 γρ. Μακεδονικό ταχίνι
Εκτέλεση
Ανακατεύεις τα υλικά της ζύμης σε μία λεκάνη ή μεγάλο μπολ. Το μόνο που πρέπει να προσέξεις είναι να μην έρθει σε άμεση επαφή το αλάτι με την μαγιά. Πρώτα βάζεις την μαγιά με το αλεύρι και την ζάχαρη. Ανακατεύεις καλά και μετά βάζεις το αλάτι. Μετά το λάδι και σιγά σιγά το νερό ανακατεύοντας. Όταν δημιουργηθεί ζυμάρι συνεχίζεις με τα χέρια και ζυμώνεις για 5-10 λεπτά. Στη συνέχεια καλύτπεις το ζυμάρι με πλαστική μεμβράνη ή πετσέτα και το αφήνεις σε σχετικά ζεστό περιβάλλον να φουσκώσει, για περίπου 1 ώρα.
Στο μεταξύ βάζεις τη σοκολάτα κουβερτούρα σε μπεν μαρί και την λιώνεις. Όταν λιώσει ρίχνεις μέσα το ταχίνι και ανακατεύεις. Την διατηρείς ζεστή και λιωμένη μέσα στο μπεν μαρί.
Όταν το ζυμάρι φουσκώσει, μετά από περίπου 1 ώρα, το κόβεις στα 2 και ανοίγεις 2 στρογγυλά φύλλα 1 εκατοστού, σαν βάση πίτσας. Βάζεις το πρώτο σε ταψί με λαδόκολα, μετά αλείφεις μία στρώση με κρέμα σοκολάτας, και μετά βάζεις το δεύτερο φύλλο.
Με ένα κουτερό μαχαίρι κόβεις σε 12 ή 14 κομμάτια, ανάλογα με το μέγεθος που είναι τα φύλλα σου. Προσοχή να μήν κόψεις μέχρι πάνω. Εμείς βάλαμε ένα μικρό μπολάκι ανάποδα στο κέντρο για να κόψουμε μέχρι το ίδιο σημείο σε όλα τα κομμάτια. Το πολύ σημαντικό είναι να κόψεις ΖΥΓΟ αριθμό κομματιών.
Στη συνέχεια στριφογυρνάς το κάθε κομμάτι 2 φορές. Κάνεις ένα κομμάτι δεξιόστροφα και ένα αριστερόστροφα, εναλλάξ, έτσι ώστε να δημιουργηθεί το σχήμα που βλέπεις στις φωτογραφίες και το βίντεο.
Όταν στριφογυρίσεις όλα τα κομμάτια δεν μένει παρά να το ψήσεις. Απλά άστο αν θες για ένα 10λεπτο πριν το ψήσεις να φουσκώσει λιγάκι. Στη συνέχεια το ψήνεις για 15-20 λεπτά στους 190 βαθμούς.
και μετά… καλή όρεξη !!