_ΡΟΞΑΚΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ
Υλικά
Για το σιρόπι
Μικρές συμβουλές
Εκτέλεση
Σε μεγάλο μπολ λιώνουμε τη μαγιά με το ζεστό γάλα. Προσθέτουμε το ηλιέλαιο και τα αβγά και ανακατεύουμε με το σύρμα. Ανακατεύουμε το μπέικιν και τις βανίλιες με το αλεύρι (κρατάμε λίγο για αργότερα) και το ρίχνουμε λίγο-λίγο στο μίγμα ανακατεύοντας. Δουλεύουμε το ζυμάρι στον πάγκο ώσπου να γίνει απαλό και εύπλαστο. Χωρίζουμε ένα κομμάτι (λιγότερο από το μισό) και το βάζουμε σε μπολ όπου κοσκινίσαμε το κακάο. Ζυμώνουμε καλά ώσπου να γίνει ένα ομοιογενές ζυμάρι και πλάθουμε δύο μικρά μπαστουνάκια. Την υπόλοιπη ζύμη την χωρίζουμε στη μέση ρίχνουμε το αλεύρι που κρατήσαμε, ζυμώνουμε και ανοίγουμε δύο όχι πολύ λεπτά φύλλα. Βάζουμε στη μέση του φύλλου το μπαστουνάκι με το κακάο, το τυλίγουμε και το δουλεύουμε στον πάγκο. Κόβουμε μικρά κομμάτια ανά δύο εκατοστά, δίνουμε στρογγυλό σχήμα και τα τοποθετούμε σε ταψί (χωρίς λαδόκολλα). Κάνουμε το ίδιο και με το άλλο κομμάτι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180ο C για 20 με 25 λεπτά περίπου. Όσο ψήνονται τα ροξάκια ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε το νερό, τη ζάχαρη και το λεμόνι για 5-8 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός. Μόλις ξεφουρνίσουμε τα ροξάκια τα περιχύνουμε σιγά-σιγά με το σιρόπι, περιμένουμε να το «πιούν» και τοποθετούμε σε πιατέλα.
- 50γρ μαγιά νωπή
- 1 ποτήρι γάλα ζεστό (200ml περίπου)
- 1 ποτήρι ηλιέλαιο (200ml περίπου)
- 2 αυγά
- 600γρ αλεύρι Αφοι Κεραμάρη ΜΑΝΝΑ ΧΡΥΣΟ
- 1 φακελάκι μπέικιν (20γρ)
- 2 βανίλιες
- 2 κουταλιές της σούπας κακάο κοσκινισμένο
Για το σιρόπι
- 4 ποτήρια ζάχαρη (850γρ)
- 3 ποτήρια νερό (600ml)
- 2 κουταλιές της σούπας λεμόνι
Μικρές συμβουλές
- Βράζουμε το σιρόπι για 5 με 8 λεπτά
- Τα ροξάκια πρέπει να είναι ζεστά ενώ το σιρόπι χλιαρό προς ζεστό ώστε να γίνουν τραγανά και καλά σιροπιασμένα.
Εκτέλεση
Σε μεγάλο μπολ λιώνουμε τη μαγιά με το ζεστό γάλα. Προσθέτουμε το ηλιέλαιο και τα αβγά και ανακατεύουμε με το σύρμα. Ανακατεύουμε το μπέικιν και τις βανίλιες με το αλεύρι (κρατάμε λίγο για αργότερα) και το ρίχνουμε λίγο-λίγο στο μίγμα ανακατεύοντας. Δουλεύουμε το ζυμάρι στον πάγκο ώσπου να γίνει απαλό και εύπλαστο. Χωρίζουμε ένα κομμάτι (λιγότερο από το μισό) και το βάζουμε σε μπολ όπου κοσκινίσαμε το κακάο. Ζυμώνουμε καλά ώσπου να γίνει ένα ομοιογενές ζυμάρι και πλάθουμε δύο μικρά μπαστουνάκια. Την υπόλοιπη ζύμη την χωρίζουμε στη μέση ρίχνουμε το αλεύρι που κρατήσαμε, ζυμώνουμε και ανοίγουμε δύο όχι πολύ λεπτά φύλλα. Βάζουμε στη μέση του φύλλου το μπαστουνάκι με το κακάο, το τυλίγουμε και το δουλεύουμε στον πάγκο. Κόβουμε μικρά κομμάτια ανά δύο εκατοστά, δίνουμε στρογγυλό σχήμα και τα τοποθετούμε σε ταψί (χωρίς λαδόκολλα). Κάνουμε το ίδιο και με το άλλο κομμάτι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180ο C για 20 με 25 λεπτά περίπου. Όσο ψήνονται τα ροξάκια ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε το νερό, τη ζάχαρη και το λεμόνι για 5-8 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός. Μόλις ξεφουρνίσουμε τα ροξάκια τα περιχύνουμε σιγά-σιγά με το σιρόπι, περιμένουμε να το «πιούν» και τοποθετούμε σε πιατέλα.