_ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ
Υλικά
Για την ζύμη
Για την γέμιση
Για το σιρόπι
Μικρές συμβουλές
Εκτέλεση
Χτυπάμε στο μίξερ το νερό (χλιαρό), το καλαμποκέλαιο, το ξύδι, το αλάτι και το αλεύρι ώσπου να γίνει μια μαλακή ζύμη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί μέχρι να ανακατέψουμε τα καρύδια με την κανέλα και το γαρύφαλλο και να λιώσουμε σε σιγανή φωτιά το φρέσκο βούτυρο μαζί με την μαργαρίνη. Κατόπιν, πασπαλίζουμε τον πάγκο με αλεύρι και νισεστέ Αφοι Κεραμάρη ΜΑΝΝΑ, ζυμώνουμε ελαφρά τη ζύμη μας και την χωρίζουμε σε μικρά κομμάτια των 75 γραμμαρίων το καθένα. Βουτυρώνουμε το ταψί (32άρι) και ανοίγουμε τρία πολύ λεπτά φύλλα που τοποθετούμε στον πάτο του ταψιού. Βουτυρώνουμε το μισό φύλλο και στο άλλο μισό ρίχνουμε λίγη γέμιση. Στο επόμενο φύλλο που τοποθετούμε στο ταψί, βουτυρώνουμε την πλευρά που στο προηγούμενο φύλλο είχαμε βάλει τη γέμιση και το αντίθετο. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο ώσπου να τελειώσουν όλα τα φύλλα. Στο τελευταίο φύλλο χαράζουμε μέχρι κάτω και βουτυρώνουμε πολύ καλά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 60-80 λεπτά. Όταν ψηθεί βγάζουμε το γλυκό από τον φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει και ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα αφήνουμε να βράσουν 8 λεπτά περίπου από την στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός. Μόλις δέσει το σιρόπι κατεβάζουμε από τη φωτιά, περιμένουμε 3-4 λεπτά και ρίχνουμε σιγά-σιγά το σιρόπι στον μπακλαβά.
Για την ζύμη
- 1 κιλό αλεύρι Αφοι Κεραμάρη ΜΑΝΝΑ στην κίτρινη συσκευασία
- 500 ml νερό
- 200 γρ βούτυρο μαργαρίνη
- 200 γρ βούτυρο φρέσκο
- 10 γρ αλάτι
- 10 ml ξύδι
Για την γέμιση
- 500 γρ καρύδια ψιλοκομένα
- 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
- 1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλο τριμμένο
Για το σιρόπι
- 1000 γρ ζάχαρη
- 1000 ml νερό
- 1 κουταλιά της σούπας λεμόνι
- 1 κουταλιά της σούπας γλυκόζη
- 4-5 γαρύφαλλα
Μικρές συμβουλές
- Όταν ρίχνουμε το σιρόπι φροντίζουμε ώστε αυτό να είναι ζεστό ενώ ο μπακλαβάς κρύος
Εκτέλεση
Χτυπάμε στο μίξερ το νερό (χλιαρό), το καλαμποκέλαιο, το ξύδι, το αλάτι και το αλεύρι ώσπου να γίνει μια μαλακή ζύμη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί μέχρι να ανακατέψουμε τα καρύδια με την κανέλα και το γαρύφαλλο και να λιώσουμε σε σιγανή φωτιά το φρέσκο βούτυρο μαζί με την μαργαρίνη. Κατόπιν, πασπαλίζουμε τον πάγκο με αλεύρι και νισεστέ Αφοι Κεραμάρη ΜΑΝΝΑ, ζυμώνουμε ελαφρά τη ζύμη μας και την χωρίζουμε σε μικρά κομμάτια των 75 γραμμαρίων το καθένα. Βουτυρώνουμε το ταψί (32άρι) και ανοίγουμε τρία πολύ λεπτά φύλλα που τοποθετούμε στον πάτο του ταψιού. Βουτυρώνουμε το μισό φύλλο και στο άλλο μισό ρίχνουμε λίγη γέμιση. Στο επόμενο φύλλο που τοποθετούμε στο ταψί, βουτυρώνουμε την πλευρά που στο προηγούμενο φύλλο είχαμε βάλει τη γέμιση και το αντίθετο. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο ώσπου να τελειώσουν όλα τα φύλλα. Στο τελευταίο φύλλο χαράζουμε μέχρι κάτω και βουτυρώνουμε πολύ καλά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 60-80 λεπτά. Όταν ψηθεί βγάζουμε το γλυκό από τον φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει και ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα αφήνουμε να βράσουν 8 λεπτά περίπου από την στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός. Μόλις δέσει το σιρόπι κατεβάζουμε από τη φωτιά, περιμένουμε 3-4 λεπτά και ρίχνουμε σιγά-σιγά το σιρόπι στον μπακλαβά.