_ΜΠΑΚΕΤΕΣ ΟΛΙΚΗΣ
Υλικά
Μικρές συμβουλές
Εκτέλεση
Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε μισό φλιτζάνι του καφέ χλιαρό νερό και λιώνουμε τη μαγιά. Προσθέτουμε λίγο από το αλεύρι και ανακατεύουμε ώσπου να γίνει χυλός. Τον αφήνουμε σε ζεστό χώρο για μισή ώρα ώσπου να φουσκώσει. Αφού περάσει το μισάωρο ρίχνουμε όλο το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι, το ελαιόλαδο και στο τέλος το νερό. Ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά και ζυμώνουμε ώσπου να γίνει ένα σφιχτό ζυμάρι. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί για δύο ώρες σε ζεστό χώρο. Στη συνέχεια το βγάζουμε από το μπολ και το δουλεύουμε στον πάγκο δίνοντάς του ένα μεγάλο μακρόστενο σχήμα. Το κόβουμε στα τέσσερα, τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί και αφήνουμε και πάλι για μία ώρα να φουσκώσουν. Κατόπιν, χαράζουμε ελαφρά την επιφάνειά τους και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο c για 45 λεπτά περίπου.
- 1000 γρ. αλεύρι Αφοι Κεραμάρη ΜΑΝΝΑ ολικής αλέσεως
- 500 ml. νερό
- 100 γρ. μαγιά νωπή
- μία πρέζα αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό ζάχαρη
- 1/2 φλυτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
Μικρές συμβουλές
- Για το λιώσιμο της μαγιάς χρησιμοποιούμε 1 φλυτζανάκι του καφέ χλιαρό νερό όχι πάνω απο 35 c
- Εάν θέλετε τις μπακέτες λιγότερο σκουρόχρωμες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 500 γρ αλεύρι Αφοι Κεραμάρη ΜΑΝΝΑ κίτρινο και 500 γρ αλεύρι Αφοι Κεραμάρη ΜΑΝΝΑ ολικής άλεσης
Εκτέλεση
Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε μισό φλιτζάνι του καφέ χλιαρό νερό και λιώνουμε τη μαγιά. Προσθέτουμε λίγο από το αλεύρι και ανακατεύουμε ώσπου να γίνει χυλός. Τον αφήνουμε σε ζεστό χώρο για μισή ώρα ώσπου να φουσκώσει. Αφού περάσει το μισάωρο ρίχνουμε όλο το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι, το ελαιόλαδο και στο τέλος το νερό. Ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά και ζυμώνουμε ώσπου να γίνει ένα σφιχτό ζυμάρι. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί για δύο ώρες σε ζεστό χώρο. Στη συνέχεια το βγάζουμε από το μπολ και το δουλεύουμε στον πάγκο δίνοντάς του ένα μεγάλο μακρόστενο σχήμα. Το κόβουμε στα τέσσερα, τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί και αφήνουμε και πάλι για μία ώρα να φουσκώσουν. Κατόπιν, χαράζουμε ελαφρά την επιφάνειά τους και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο c για 45 λεπτά περίπου.