_ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ
Υλικά
Για το σιρόπι
Για το γαρνίρισμα
Μικρές συμβουλές
Εκτέλεση
Στο μίξερ ρίχνουμε το ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο, το κονιάκ και τον φυσικό χυμό πορτοκαλιού στον οποίο σβήνουμε τη σόδα. Αναδεύουμε το μίγμα μας για 4 περίπου λεπτά και κατόπιν προσθέτουμε τη ζάχαρη συνεχίζοντας το χτύπημα.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν και την κανέλλα. Ρίχνουμε σταδιακά αυτό το μίγμα στο μίξερ και συνεχίζουμε το ανακάτεμα χρησιμοποιώντας τώρα το εξάρτημα του γάντζου στο μίξερ.
Μόλις το μίγμα ομογενοποιηθεί και δημιουργηθεί μια απαλή ζύμη, πλάθουμε τα μελομακάρονα δίνοντάς τους το σχήμα που επιθυμούμε.
Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε ταψί με λαδόκολλα και τα ψήνουμε για 30 με 35 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C.
Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και το μέλι. Αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για 5 λεπτά από τη στιγμή που το μίγμα αρχίζει να κοχλάζει και κατόπιν αποσύρουμε από τη φωτιά. Φροντίζουμε να αφαιρούμε τον αφρό που δημιουργείται περιμετρικά της κατσαρόλας.
Τέλος, μόλις βγουν να μελομακάρονά μας από το φούρνο και όπως είναι καυτά τα τοποθετούμε σε βαθύ ταψί και τα περιχύνουμε με το σιρόπι και από τις δύο πλευρές για μερικά δευτερόλεπτα. Φροντίζουμε τα μελομακάρονα να είναι ζεστά ενώ το σιρόπι χλιαρό προς ζεστό.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα χοντροκομμένα καρύδια καθώς και το τριμμένο γαρίφαλλο και με το μίγμα αυτό πασπαλίζουμε τα μελομακάρονα.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!
- 400 ml ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο
- 180 γρ. ζάχαρη
- 70 ml. χυμό πορτοκαλιού
- 50 ml. κονιάκ
- 10 γρ. μπέικιν
- 10 γρ. σόδα φαγητού
- 10 γρ. κανέλλα
- 1000 γρ. αλεύρι Αφοι Κεραμάρη ΜΑΝΝΑ στην Κίτρινη συσκευασία
Για το σιρόπι
- 400 ml. νερό
- 400 γρ. ζάχαρη
- 500 γρ. μέλι
Για το γαρνίρισμα
- 1 ½ φλιντζ. του τσαγιού χοντροκομμένα καρύδια
- ½ κουτ. του γλυκού γαρίφαλλο τριμμένο
Μικρές συμβουλές
- Χτυπάμε πρώτα τα υγρά υλικά για 4 περίπου λεπτά και μετά τα στερεά.
- Δέν παιδεύουμε πολύ την ζύμη.
- Αφού βράσει το σιρόπι αφαιρούμε τον αφρό που έχει σχηματιστεί.
- Σιροπιάζουμε καυτά τα μελομακάρονα, έχοντας χλιαρό προς ζεστό το σιρόπι ώστε να παραμείνουν τραγανά.
- Αφού ψηθούν τα μελομακάρονα τα βάζουμε σε βαθύ ταψί και τα σιροπιάζουμε εκεί και από τις δύο μεριές.
Εκτέλεση
Στο μίξερ ρίχνουμε το ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο, το κονιάκ και τον φυσικό χυμό πορτοκαλιού στον οποίο σβήνουμε τη σόδα. Αναδεύουμε το μίγμα μας για 4 περίπου λεπτά και κατόπιν προσθέτουμε τη ζάχαρη συνεχίζοντας το χτύπημα.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν και την κανέλλα. Ρίχνουμε σταδιακά αυτό το μίγμα στο μίξερ και συνεχίζουμε το ανακάτεμα χρησιμοποιώντας τώρα το εξάρτημα του γάντζου στο μίξερ.
Μόλις το μίγμα ομογενοποιηθεί και δημιουργηθεί μια απαλή ζύμη, πλάθουμε τα μελομακάρονα δίνοντάς τους το σχήμα που επιθυμούμε.
Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε ταψί με λαδόκολλα και τα ψήνουμε για 30 με 35 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C.
Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και το μέλι. Αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για 5 λεπτά από τη στιγμή που το μίγμα αρχίζει να κοχλάζει και κατόπιν αποσύρουμε από τη φωτιά. Φροντίζουμε να αφαιρούμε τον αφρό που δημιουργείται περιμετρικά της κατσαρόλας.
Τέλος, μόλις βγουν να μελομακάρονά μας από το φούρνο και όπως είναι καυτά τα τοποθετούμε σε βαθύ ταψί και τα περιχύνουμε με το σιρόπι και από τις δύο πλευρές για μερικά δευτερόλεπτα. Φροντίζουμε τα μελομακάρονα να είναι ζεστά ενώ το σιρόπι χλιαρό προς ζεστό.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα χοντροκομμένα καρύδια καθώς και το τριμμένο γαρίφαλλο και με το μίγμα αυτό πασπαλίζουμε τα μελομακάρονα.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!