_ΚΡΕΜΑ ΚΑΤΑΛΑΝΑ
Στην καταλανική κουζίνα υπάρχει ένα εξαίσιο γλυκό, η κρέμα catalana , η
οποία είναι παρόμοια με την κρέμα καραμελέ. Παραδοσιακά σερβίρεται στη
γιορτή του Αγίου Ιωσήφ, αν και στις μέρες μας καταναλώνετα όλες τις
εποχές του έτους. Η κρέμα συνήθως είναι αρωματισμένη με ξύσμα λεμονιού ή
πορτοκαλιού και κανέλας. Η ζάχαρη στην κρέμα catalana καραμελώνει με
φλόγιστρο και είναι από τα πιο γνωστά γλυκά της Καταλονίας.
Υλικά
Εκτέλεση
Πρώτα βάζεις σε ένα σκεύος το γάλα σε χαμηλή φωτιά για να ζεσταθεί. Βάζουμε ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού και κανέλα στο γάλα την ώρα που ζεσταίνεται. Τώρα χωρίζουμε τον κρόκο από το ασπράδι των αυγών. Αφού χτυπήσουμε τους κρόκους των αυγών βάζουμε το νισεστέ στο μπολ και ανακατεύουμε. Ανακατεύουμε. Στραγγίζουμε το γάλα για να μην έχει κομματάκια και προσθέτουμε το μείγμα που έχουμε φτιάξει στο μπολ όταν το γάλα μας κρυώσει ελαφρώς. Βάζουμε σε μπολάκια και τα αφήνουμε στο ψυγείο να σφίξουν. Όταν η κρέμα σφίξει (μετά από 2 ώρες) την βγάζουμε από το ψυγείο και προσθέτουμε ζάχαρη την οποία καίμε με το φλόγιστρο. Aν κάποιος δεν έχει φλόγιστρο μπορεί να τα βάλει κάτω από το γκριλ στο φουλ για 1 λεπτό.
Καλή επιτυχία!
Υλικά
- 8 Κρόκους από μέτρια αβγά
- 300 γρ. ζάχαρη
- 1 λίτρο γάλα
- 3 κουταλιές ΝΙΣΕΣΤΕ Αφοί Κεραμάρη ΜΑΝΝΑ
- 1 ξυλάκι κανέλας
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- ξύσμα από 1 λεμόνι
Εκτέλεση
Πρώτα βάζεις σε ένα σκεύος το γάλα σε χαμηλή φωτιά για να ζεσταθεί. Βάζουμε ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού και κανέλα στο γάλα την ώρα που ζεσταίνεται. Τώρα χωρίζουμε τον κρόκο από το ασπράδι των αυγών. Αφού χτυπήσουμε τους κρόκους των αυγών βάζουμε το νισεστέ στο μπολ και ανακατεύουμε. Ανακατεύουμε. Στραγγίζουμε το γάλα για να μην έχει κομματάκια και προσθέτουμε το μείγμα που έχουμε φτιάξει στο μπολ όταν το γάλα μας κρυώσει ελαφρώς. Βάζουμε σε μπολάκια και τα αφήνουμε στο ψυγείο να σφίξουν. Όταν η κρέμα σφίξει (μετά από 2 ώρες) την βγάζουμε από το ψυγείο και προσθέτουμε ζάχαρη την οποία καίμε με το φλόγιστρο. Aν κάποιος δεν έχει φλόγιστρο μπορεί να τα βάλει κάτω από το γκριλ στο φουλ για 1 λεπτό.
Καλή επιτυχία!