_ΚΙΣ ΛΩΡΕΝ
Υλικά
Για την ζύμη
Για την γέμιση με σπανάκι
Για την επικάλυψη
Μικρές συμβουλές
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι σπρώχνοντάς το προς τα τοιχώματα δημιουργώντας μια τρύπα στο εσωτερικό του μπολ. Στο εσωτερικό της τρύπας βάζουμε το βούτυρο, που για ευκολία το έχουμε προηγουμένως κόψει σε κομμάτια, το τριμμένο κεφαλοτύρι και τέλος το αλάτι περιμετρικά πάνω στο αλεύρι, ώστε να μην έρθει σε άμεση επαφή με τη μαγιά. Έπειτα προσθέτουμε στο μίγμα μας τα αβγά και το γάλα.
Σε ένα μπρίκι ζεσταίνουμε ελαφρώς ένα φλιτζανάκι του καφέ γάλα και σε αυτό λιώνουμε τη μαγιά. Ρίχνουμε και τη μαγιά στο εσωτερικό του μπολ και στη συνέχεια δουλεύουμε τη ζύμη με το χέρι ώστε να ομογενοποιηθεί. Αν η ζύμη κολλάει προσθέτουμε λίγο αλεύρι και συνεχίζουμε το ζύμωμα.
Ετοιμάζοντας τη γέμιση
Σοτάρουμε για λίγο τα κρεμμυδάκια με το σπανάκι έως ότου πάρουν χρώμα. Το σπανάκι το έχουμε προηγουμένως πλύνει, καθαρίσει, βράσει και στραγγίξει έτσι ώστε να μην έχει πολλά υγρά. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει. Στο σπανάκι προσθέτουμε το αβγό και το τυρί θρυμματίζοντάς το και ανακατεύουμε ελαφρώς το μίγμα. Αν θέλουμε προσθέτουμε και λίγο αλάτι.
Κόβουμε τη ζύμη σε πέντε ίσα μέρη. Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης το ανοίγουμε με τα χέρια μας και με τη βοήθεια του πλάστη τόσο ώστε να καλύψει την επιφάνεια και τα τοιχώματα ενός του μικρού ταψιού διαμέτρου εκατοστών, το οποίο έχουμε προηγουμένως βουτυρώσει και αλευρώσει. Με ένα πιρούνι τσιμπάμε τη ζύμη παντού και κατόπιν καλύπτουμε την επιφάνεια της ζύμη με τη γέμιση του σπανακιού. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και με το δεύτερο κομμάτι ζύμης χρησιμοποιώντας διαφορετική γέμιση. Μπορείτε εδώ να επαλείψετε τη ζύμη στο ταψάκι 20 περίπου εκατοστών με λίγη μουστάρδα και κέτσαπ και να προσθέσετε σε αυτή τις φέτες ζαμπόν και κασέρι.
Ολοκληρώνοντας την κις λωρέv
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τα αβγά. Ανακατεύουμε ελαφρώς με ένα σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και προσθέτουμε και λίγο αλάτι. Περιχύνουμε τα ταψάκια με το μίγμα αυτό και κατόπιν προσθέτουμε στην κις λωρέν με το ζαμπόν και το κασέρι και τις φέτες ντομάτα από πάνω. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190-200ο C για 25-30 λεπτά.
Καλή Επιτυχία !!
Για την ζύμη
- 1000 γρ αλεύρι Αφοι Κεραμάρη ΜΑΝΝΑ στην Κίτρινη συσκευασία
- 500 γρ βούτυρο
- 200 γρ κεφαλοτύρι
- 20 γρ αλάτι
- 20 γρ μαγιά
- 2 αυγά
- 250 ml γάλα
Για την γέμιση με σπανάκι
- 500 γρ σπανάκι
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 1 αυγό
- λίγη φέτα
- 5 φέτες κασέρι
- 5 φέτες ζαμπόν ή γαλοπούλα
- 5 φέτες ντομάτα
- λίγη ρίγανι
- λιγη μουστάρδα
- λίγη κέτσαπ
Για την επικάλυψη
- 250 ml κρέμα γάλακτος light
- 500 ml γάλα
- 3 αυγά
Μικρές συμβουλές
- Το αλάτι προσέχουμε, να μην έρθει σε επαφή με την μαγιά κατα την προετοιμασία της ζύμης
- Το βούτυρο και τα αυγά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου
- Λίωνουμε την μαγια σε 1 φλυτζάνι του καφέ χλιαρό γάλα
- Σωτάρουμε το σπανάκι με το κρεμμύδι για λίγο
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι σπρώχνοντάς το προς τα τοιχώματα δημιουργώντας μια τρύπα στο εσωτερικό του μπολ. Στο εσωτερικό της τρύπας βάζουμε το βούτυρο, που για ευκολία το έχουμε προηγουμένως κόψει σε κομμάτια, το τριμμένο κεφαλοτύρι και τέλος το αλάτι περιμετρικά πάνω στο αλεύρι, ώστε να μην έρθει σε άμεση επαφή με τη μαγιά. Έπειτα προσθέτουμε στο μίγμα μας τα αβγά και το γάλα.
Σε ένα μπρίκι ζεσταίνουμε ελαφρώς ένα φλιτζανάκι του καφέ γάλα και σε αυτό λιώνουμε τη μαγιά. Ρίχνουμε και τη μαγιά στο εσωτερικό του μπολ και στη συνέχεια δουλεύουμε τη ζύμη με το χέρι ώστε να ομογενοποιηθεί. Αν η ζύμη κολλάει προσθέτουμε λίγο αλεύρι και συνεχίζουμε το ζύμωμα.
Ετοιμάζοντας τη γέμιση
Σοτάρουμε για λίγο τα κρεμμυδάκια με το σπανάκι έως ότου πάρουν χρώμα. Το σπανάκι το έχουμε προηγουμένως πλύνει, καθαρίσει, βράσει και στραγγίξει έτσι ώστε να μην έχει πολλά υγρά. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει. Στο σπανάκι προσθέτουμε το αβγό και το τυρί θρυμματίζοντάς το και ανακατεύουμε ελαφρώς το μίγμα. Αν θέλουμε προσθέτουμε και λίγο αλάτι.
Κόβουμε τη ζύμη σε πέντε ίσα μέρη. Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης το ανοίγουμε με τα χέρια μας και με τη βοήθεια του πλάστη τόσο ώστε να καλύψει την επιφάνεια και τα τοιχώματα ενός του μικρού ταψιού διαμέτρου εκατοστών, το οποίο έχουμε προηγουμένως βουτυρώσει και αλευρώσει. Με ένα πιρούνι τσιμπάμε τη ζύμη παντού και κατόπιν καλύπτουμε την επιφάνεια της ζύμη με τη γέμιση του σπανακιού. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και με το δεύτερο κομμάτι ζύμης χρησιμοποιώντας διαφορετική γέμιση. Μπορείτε εδώ να επαλείψετε τη ζύμη στο ταψάκι 20 περίπου εκατοστών με λίγη μουστάρδα και κέτσαπ και να προσθέσετε σε αυτή τις φέτες ζαμπόν και κασέρι.
Ολοκληρώνοντας την κις λωρέv
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τα αβγά. Ανακατεύουμε ελαφρώς με ένα σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και προσθέτουμε και λίγο αλάτι. Περιχύνουμε τα ταψάκια με το μίγμα αυτό και κατόπιν προσθέτουμε στην κις λωρέν με το ζαμπόν και το κασέρι και τις φέτες ντομάτα από πάνω. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190-200ο C για 25-30 λεπτά.
Καλή Επιτυχία !!